fbpx

Knjige, Publikacije

usluge i graficki proizvodi 04
Project Description

Knjige i publikacije su grafički proizvodi vezani za izdavačku delatnost.

Veoma često nas klijenti pitaju:

Kako da „odštampam knjigu“ ili „koliko košta štampa knjige“?

Dugo i naporno ste radili na pisanju knjige. Kopija rukopisa sada je bukvalno u vašim rukama (najčešće na računaru) i vreme je da se ideja o izdavanju vaše knjige podigne na nivo koji ga čini stvarnim – štampanje knjige.

Ako ulazite u svet izdavaštva, budite svesni da preuzimate rizike, izazove ali i očekujete ličnu satisfakciju kada ste odlučili da odštampate to jest izdate knjigu.
Sledeći korak koji je potrebno da napravite je da dođete na mesto gde se događa magija – u štampariju.
Vaša je odluka doneta i vi dolazite kod nas sa jasnim zadatkom – odštampajte moju knjigu!

Važan deo procesa nakon grafičke pripreme vaše knjige i dizajna korica, koji će doneti vašu knjigu na tržište, je odluka kojom vrstom tehnologije možete odštampati vašu knjigu ili publikaciju a ta dilema se odnosi na trenutno dve najzastupljenije tehnologije i tu mislimo na ofset štampu i digitalnu štampu.

Kod nas možete štampati tehnologijom za koju se odlučite jer naša štamparija poseduje mašine koje štampaju u obe navedene tehnologije.

štampa plakata štamparija Intranet Centar 1

Osnovna razlika (digitalna vs ofset štampa)

Ofset štampa zahteva duži vremenski period za izradu knjige ili publikacije. U ofset tehnologiji poželjno je štampati knjigu ili publikaciju u srednjim ili velikim tiražima dok nasuprot tome za kratke rokove isporuke kao i za manje tiraže očekivano je da niži trošak štampe po jedinici proizvoda bude u digitalnoj štampi.

Digitalno štampanje je sve popularnija metoda štampanja knjiga i publikacija u kratkim vremenskim intervalima. Postoji i digitalna štampa knjiga na zahtev (Print On Demand) gde se može štampati i samo jedan primerak. Digitalno štampanje knjiga i publikacija ima brojne prednosti za autora, urednika, izdavača ili izvođača i logičan je izbor za savremene projekte, uključujući meki povez, tvrdi povez, savršeno povezane štamparske projekte i marketinške materijale. Razgovorajte sa kolegama u izdavačkoj industriji i brzo ćete shvatiti da je uzlazni trend ka digitalnom štampanju. Za autora, izvođača i izdavača, troškovi povezani sa digitalnim štampanjem pružaju niže troškove po jedinici za male količine, a nude konzistentni proizvod, a kvalitet je sličan kao i u ofset tehnici.

I pored svega na šta smo skrenuli pažnju u prethodnom pasusu vezazano za trendove u digitalnoj štampi knjiga i publikacija napominjemo da je najvažnija prednost ofset štampe u nižoj ceni po jedinici proizvoda koja se dobija sa povećanjem tiraža i to već od tiraža 150 knjiga pa naviše, i tada se prevashodno knjige i publikacije štampaju u ofset tehnici.

Naši kupci su veoma zadovoljni krajnjim proizvodom, a odluka u kojoj tehnologiji će biti odštampana vaša knjiga ili publikacija, dogovaramo u zavisnosti od pre svega zadatog roka isporuke i tiraža u kome se knjiga ili publikacija štampa.

Knjige i publikacije štampaju se u standardnim formatima A5, B5, A4 i veoma retko imamo nestandardne formate. Korica predstavlja knjigu i ona se štampa na debljim premaznim papirima od 250gr do 350 gr sa obaveznom plastifikacijom mat ili sjaj. Unutrašnje strane se štampaju na ofset ili premaznim papirima u gramaturama od 80gr do 170gr.

Povez knjiga i publikacija može biti meki (binder) kao što su na primer školske knjige ili tvrdi povez koji se koristi na primer pri izradi monografija.

Project Type
sr_RSSerbian
Call Now Button