fbpx

Štampa knjiga – Vaše pravo da čitate samo najbolje!

štampa knjiga

Knjiga je čovekov najbolji prijatelj„, glasi stara, dobra narodna izreka koja je i više nego tačna. Knjige nam omogućavaju višestruka zadovoljstva. Uz njih se relaksiramo, maštamo, uvek učimo nešto novo, pomoću njih spoznajemo sebe same i svet oko nas.  Međutim, da bi bilo koja knjiga ili udžbenik bio objavljen, potrebno je da prethodno budu odštampani na kvalitetan način. Upravo zato štampa knjiga i njen kvalitet igraju ključnu ulogu u tome koliko će jedna ovakva publikacija biti prodata i pročitana.

Prema UNESCO-voj definiciji, knjiga predstavlja štampanu publikaciju koja ima najmanje 49 stranica. To dalje znači da se svaka štampana i ukoričena publikacija koja ima manji broj stranica naziva brošurom. Ako izuzmemo prenošenje misli, reči i ideja na papir, štampanje knjiga, zapravo, predstavlja prvi korak u procesu objavljivanja knjiga. Međutim, samo štampanje ovih publikacija treba da prođe kroz nekoliko faza kako bi bio finalizovan konačni produkt (knjiga) za publiku.

Štampa knjiga – Priprema za štampanje i prelom

Odmah na početku treba istaći da štampanje knjiga nije lak proces. Zahteva strpljenje, vreme, ali i prilagođavanje interesima i zahtevima klijenata. Zato se pre same štampe knjige moraju preduzeti odgovarajuće radnje kako bi sam proces štampanja bio olakšan, ekonomičan i efikasan. Naime, da bi jedna knjiga bila kvalitetno odštampana, potrebno je prethodno odraditi dobru pripremu za štampu. Ova faza ima za cilj da osigura da sve ono što je urađeno na kompjuteru ili papiru zaista tako i bude odštampano. Što je priprema za štampanje knjige bolja, to će i klijent biti zadovoljniji.

Naime, usled mnogih okolnosti dešava se da se na štampi ne prikaže sadržaj kakav je na monitoru. Upravo zato je potrebno izvršiti pripremu za štampanje. Ona, između ostalog, uključuje korigovanje teksta i unos dodatnih podataka, lektorisanje i dopunsku obradu teksta, grafike, fotografija i slično. Pored dobre pripreme, važno je uraditi i prelom knjige. Prelom podrazumeva adekvatno slaganje svih elemenata bitnih za čitljivost jedne knjige. To su fotografije, tekst, kao i svi neophodni grafičkih elementi.

Svrha pripreme za štampanje i preloma knjiga jeste da sam tekst bude pitak, čitljiv, jasan i lep „za oko“. Odnosno, da sama slova i tekst ne budu naporni i da ne zamaraju čitaoca. Zanemarivanjem ove faze može se samo zakomplikovati ceo postupak, a i imaćete nepotrebne, dodatne troškove.

Za kvalitetnu štampu potrebno je formatirati i dizajnirati omot knjige

Formatiranje i dizajn omota knjiga je najvažnija faza u procesu štampanja knjiga. Koliko će čitalaca neka knjiga „osvojiti“ i kakav će biti njen plasman na tržištu, u velikoj meri zavisi, pored kvaliteta sadržaja, i od toga kakve su korice (omot) knjige. Što je dizajn omota knjige kreativniji, to će više privući pažnju potencijalnih kupaca. Dizajn knjige posebno dolazi do izražaja u današnjoj digitalno-tehnološkoj eri. Naime, moderna publika sve manje ima vremena da čita preporuke i recenzije kako bi se zainteresovala za kupovinu knjiga.

Stoga, kada je štampa knjiga u pitanju, dizajn korica može biti i presudan faktor prilikom donošenja odluke o kupovini ove publikacije. Jednostavno, prvi utisak kupca zavisi od estetike knjige i dizajna omota. Format i dizajn korica bilo koje knjige mora da zadovolji minimum tri zahteva. Prvo, mora se preneti odgovarajući tekst i sadržaj. Drugo, on mora biti prilagođen potrebama čitalačke publike. I, treće, mora posedovati vizuelno atraktivni izgled.

Celokupna svrha formata i dizajna korica jeste da ova tri uslova (tekst, stil i estetika) objedini u skladnu celinu kako bi u što većoj meri privukao pažnju čitalaca. Jer, kada se čitalac dvoumi ili troumi između više dobrih naslova, uvek će izabrati ono izdanje sa privlačnijim koricama.

Štampanje knjiga i dorada

Kada se sve ove radnje završe, onda se prelazi na poslednju fazu, a to je štampanje knjiga. Tu uključujemo štampanje unutrašnjih stranica i štampanje omota knjige. U najvećem broju slučajeva, štampa knjiga vrši se u A5 ili B5 formatu. Štampanje može biti u boji, odnosno u koloru, ali se može raditi i u crno-beloj varijanti. Ako je zahtev klijenta usmeren ka manjem tiražu, onda se najčešće koristi digitalna štampa. Međutim, ako se knjiga štampa u velikom broj primeraka, odnosno u većem tiražu, idealno rešenje je ofset tehnika štampanja.

Uzimajući u obzir odgovarajući broj stranica (uglavnom se koriste dve strane po listu) i format, određuje se broj i veličina tabaka na kojima će se knjiga štampati. Nakon samog štampanja vrši se tzv. dorada. Ona pre svega podrazumeva povez knjige čiji je osnovni cilj da objedini listove i zaštiti sadržaj knjige. Povez može biti meki ili tvrdi, a ukoliko knjiga ima manji broj stranica, povez može biti spiralni. U doradu štampe knjiga ulaze i druge aktivnosti kao što su klamovanje, plastifikacija, zlatotisak, lajmovanje, cantragovanje i slično.

Ukoliko želite najkvalitetnije i najprofesionalnije štampanje knjiga, u manjem ili većem tiražu, onda je štamparija Intranet Centar pravo rešenje za vas! Pored štampe knjiga, u domen naše delatnosti ulazi i štampa flajera, brošura, časopisa, vizitki, kataloga, memoranduma i svega ostalog što vam je potrebno za biznis. Dugogodišnja tradicija i znanje, poštovanje ugovorenih rokova izrade i interesa klijenata, kao i više hiljada zadovoljnih mušterija, govore u prilog vrhunskom kvalitetu naše usluge. Odgovaramo na najkomplikovanije zahteve klijenata u najkraćem vremenskom periodu isporuke, bez gubitka kvaliteta krajnjeg prozivoda.

Izaberite štampariju Intranet Centar jer je vaše zadovoljstvo nama na prvom mestu!

Leave a Reply

sr_RSSerbian
Call Now Button